Log på Forside
 
Sprøjtecertifikat via computer
Sprøjtecertifikatets planteværnsdel kan fremover tages som fjernundervisning.
Foto: Jens Tønnesen.
Fjernundervisning over computeren er stærkt på vej i landbrugets kurser og efteruddannelse. Men det kræver, at alle kursister har computer og internetforbindelse, der fungerer. Og det har hidtil været den største hæmsko for udviklingen af e-learning, fortæller Thomas Abildgaard Rasmussen fra Landscentret for Uddannelse.

E-learning står for elektronisk undervisning, altså fjernundervisning over Internettet hjemme ved computeren. Her kan man følge kurser og opdatere sin viden hjemme fra bedriften på de tidspunkter, der passer bedst - i vinterhalvåret, i regnvejr eller om natten.

Det virker som en oplagt metode til at efteruddanne sig på i landbruget, da mange landmænd ikke ønsker lange og dyre kursusdage væk fra gården. Og nu er det første interaktive værktøj til at lære sprøjtecertifikatets planteværnsdel kommet.

Det nye program er målrettet landbrugsskolerne, der bliver brugt som testpersoner. Men der arbejdes på, at programmet skal udbydes generelt til alle, der skal tage sprøjtecertifikat. Det fortæller konsulent Thomas Abildgaard Rasmussen fra Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, Udvikling og Centerservice.

Den teoretiske del vil man så kunne tage derhjemme via en e-learnings portal på computeren, hvor man skal løse opgaver og lave små tests. Den praktiske del bliver dog stadig som fællesundervisning. Men det skærer da en del af den tid væk, som man er tvunget til at være af sted på kursus," siger han.

Kan ikke stå alene

Erfaringerne fra et pilotprojekt på Bornholm viser, at e-learning sjældent kan stå alene, så falder det til jorden. Det skal indgå som en del af et kursusforløb, der så bare bliver forkortet, da man kan lave en del af arbejdet derhjemme.

"Vi har ikke haft den store succes med rene e-learnings kurser. Der er brug for at mødes engang imellem. Vi skal jo heller ikke helt glemme Grundtvig. Så fremover bliver e-learning primært indbygget i kurser som hjemmeopgaver mellem to kursusdage eller som redskab til at møde mere velforberedt op til et kursus. Den del af undervisningen, som egner sig bedst i fællesskab, tages sammen, og resten lægges ud som hjemmestudium. Det bliver altså en forudsætning for at deltage i nogle kurser, at man også knokler derhjemme ved computeren, hvor man kan udveksle erfaringer og diskutere med andre kursister og underviseren," siger Thomas Rasmussen.

På større bedrifter med flere medarbejdere vil det være oplagt, at man sidder to-tre stykker og løser opgaverne sammen, lyder anbefalingen.

Land&liv - Vesterbrogade 6, 2. sal - 1620 København V - Tlf: 33 39 47 00 - Fax: 33 39 47 39 - Email:   - Cookiepolitik