Log på Forside
 
Lav din egen æblecider
Foto: Marianne Fogtmann
Derefter blev der presset saft af pulpen med denne håndpresse, som kræver gode armkræfter. Der kunne blive cirka halvanden liter juice af en spand æbler. En 12 liter hånddrevet frugtpresse kan købes via www.hjemmeproduktion.dk for 1.995 kr.

En tør æblecider, som de laver den i Normandiet i Frankrig, smager fint til en god gammel ret som æbleflæsk. Æblecider er også velegnet til asiatiske retter, hvor saucen ofte er sød-sur.

Anbefalingen af æblecider til husmandskost og mad fra det asiatiske køkken kommer fra det svenske blad, "Land". I Sverige produceres der en del æblecider. Også herhjemme er æblecider ved at få status. Ørbæk Most producerer eksempelvis en god tør cider, der egner sig til et måltid mad.

Svensk anvisning

Man kan lave sin egen cider. Om ciderfremstilling skriver Land:

I Frankrig og England anvender man særlige æblesorter til cideren. De er mindre end de sædvanlige madæbler, og smagen varierer fra bitter til sød.

Æblerne plukkes, når de er modne. Det gør ikke noget, at det er nedfaldsfrugt, bare den ikke er skadet.

Efter presning skal mosten gære en til tre måneder. Når cideren er færdiggæret, indeholder den normalt tre-otte volumenprocent alkohol.

Mange producenter vælger at lægge sig omkring fem procent. Jo stærkere en cider er, desto mere tør er den. Cider kan også fremstilles af pærer.

Engelsk opskrift

I bogen "Den selvforsynende have" af John Seymour er der en udførlig opskrift på æblecider. Den kan blandt andet findes på www.birthes-madside.dk under æbler.

Ingredienserne er:

Æbler, sukker og vingær

Det er næsten umuligt at anslå, hvor meget cider man får ud af en vis mængde æbler. Men som en grov vejledning kan man regne med omkring fem liter saft af cirka syv kg æbler. Den bedste cider får man af en blanding af søde og sure æbler. Hvis der blandes skovæbler i, stiger garvesyreindholdet, hvilket kun er en fordel.

Man skal ikke have for travlt med at plukke æblerne. Vent til de er helt modne - bedst er det at plukke dem fuldmodne og så lade dem ligge i nogle dage og blive bløde. Det gør ikke noget, at der er nedfaldne og stødte æbler imellem - det synes ikke at have indflydelse på ciderens kvalitet.

Dernæst knuses æblerne. Hertil er en cidermølle ideel, men det er et dyrt redskab at købe. I stedet kan man bruge en eller anden hård genstand, for eksempel en kølle, blot den ikke er af metal. Knusning med håndkraft er imidlertid meget anstrengende.

Man kan bruge en saftcentrifuge til at lave æblesaft og en vinballon i stedet for de foreslåede krukker/kar.

Når æblerne er blevet til pulp, hældes saften i et gæringskar - en trætønde eller stentøjskrukker er velegnede - mens pulpen pakkes ind i grove klædestykker. Disse pakker stables oven på hinanden i en frugtpresse og presses to-tre gange for at få al saften ud. Hæld saften over i gærkarret og tilsæt en gærtype efter eget valg.

Ønsker man en sød cider, omstikkes den gærende cider, så den befries for bundfaldet, og for hver 50 l tilsættes cirka tre kg sukker. Lad cideren gære endnu en uge og stik den atter om.

Cider bliver bedre af at lagre.

Kilder: Land, www.birthes-madside.dk , "Den selvforsynende have" af John Seymour. Se også www.havenyt.dk under dyrkningsmetoder.

Da der var æbledag på skolelandbruget i Stavnsholt ved Farum, havde Den Grønne Guide i Allerød sørget for at stille håndmaskiner til rådighed, så besøgende kunne lave deres egen æblemost. Her er Henrik Tranevig og døtrene Laura og Anna i gang med at moste æbler. Først blev æblerne knust til pulp med denne kværn.
Land&liv - Vesterbrogade 6, 2. sal - 1620 København V - Tlf: 33 39 47 00 - Fax: 33 39 47 39 - Email:   - Cookiepolitik