Log på Forside
 
Robust og enkel husstandsvindmølle
Lavt støjniveau, minimalt vedligehold, smart vingedesign, enkel opbygning og robusthed kendetegner bagløber-møllerne fra skotske Proven Energy, som EcoWind nu introducerer. Og økonomien er heller ikke helt tosset.
Lars Young Mogensen (t.v.) og Carsten Kock (t.h.) fra EcoWind, som forhandler og installerer husstandsvindmøller fra Proven Energy i Skotland, der gennem 25 år har solgt over 3.000 møller fordelt på alle kontinenter. Herunder også Antarktis, hvor otte 6kW-møller er med til at forsyne en forskningsstation med strøm. I baggrunden deres 6kW mølle på et 15 meter tårn rejst på firmadomicilen. Under optimale forhold producerer den i snit 11.000 kWh årligt.

Tæt på ser EcoWinds nye husstandsvindmølle fra skotske Proven Energy overraskende enkel og simpel ud. Og det viser sig da også at holde stik.

Møllen har ingen ømtålelig gearkasse, der kan gå i stykker - kun en direkte drevet generator.

Den står på et fast tårn på ni eller 15 meter uden wire-barduner, der summer eller vibrerer i vinden.

Turbinens bremsesystem klares med håndkraft for foden af tårnet, hvor man let drejer et håndsving rundt, og fluks stopper vingerne.

Og når der skal laves service på møllen, foregår det fra jorden. Møllen monteres nemlig på vippebeslag, og er let at lægge ned og rejse igen, bare man har en traktor.

God økonomi

På EcoWinds åbent hus-dag på virksomhedens domicil på en landejendom uden for Brædstrup 16. april blev den nye skotske mølle, P11 på 6 kW, vist frem og demonstreret for de fremmødte. Eller rettere: Proven-møllerne opstod faktisk for 25 år siden, de sælges blot først i Danmark nu. EcoWind begyndte at sælge møllerne i november, og det er gået stærkt. Indtil nu er der rejst to møller, men flere er på vej. For der er allerede solgt 10. Men ansøgningsproceduren kan tage tid.

Til EcoWinds åbent hus fremlagde Carsten Kock fra EcoWind en overraskende god økonomi i deres 6kW-mølle. Denne mølle lever netop op til den øvre grænse for, hvad en husstandsvindmølle må være for at være berettiget til en baglænsmåler på lige vilkår med solcelleanlæg. Lovforslaget om en baglænsmåler er dog endnu ikke vedtaget, men det sker efter al sandsynlighed først i maj.

"Ser vi på økonomien over 20 år, er 6 kW-møllens resultat allerede positivt fra det første år og alle årene frem. Det ser selvfølgelig bedst ud, hvis møllen i snit producerer 11.000 kWh årligt, og husstandens forbrug også er 11.000 kW - for eksempel hos husstande med jordvarme. Men der er stadig god økonomi i møllen helt ned til en produktion på 7-8.000 kWh," fortæller han.

Attraktive skatteregler

Årsagen er attraktive skatteregler, hvor man må afskrive vindmølleinvesteringen, køre med negativ skat og trække alle udgifter fra via virksomhedsordningen, som er den mest fordelagtige at bruge. Det, der betyder mest, er dog den kommende tilbageløbsordning, hvor man kan lagre produceret overskudsstrøm og bruge af det, når det er vindstille og møllen ikke producerer nok.

I udregningen er el-prisen sat til to kr./kWh inkl. afgifter det første år (og salgspris på 60 øre/kWh), og derefter har man regnet med en stigning i el-prisen på syv pct. om året.

"Alle prognoser viser, at el-prisen stiger syv-ti pct. om året, men selv ved lavere prisstigninger er regnestykket stadig positivt," fortæller Carsten Kock, og opfordrer til, .

En nøglefærdig 6 kW-mølle på et ni meter højt tårn koster 210.000 kr. inklusiv montering og hele den forudgående papirgang med ansøgninger og kontakt til myndighederne. Prisen er inklusiv moms men eksklusiv fundament og elektriker. Ønsker man et 15 meter-tårn, er prisen 240.000 kr.

Møllens opbygning

Simpel, robust opbygning, lavt støjniveau og minimal vedligeholdelse kendetegner EcoWinds husstandsvindmøller. Det fortæller Lars Young Mogensen fra EcoWind.

"Vores husstandsvindmøller adskiller sig væsentligt fra andre i markedet. Takket være Provens utraditionelle design og patenterede "fleksible vingesystem", kan møllen generere strøm under næsten alle vejrforhold - både når vinden er ubegrænset hård, og når den er meget let."

I modsætning til de fleste traditionelle vindmøller arbejder Provens møller med naturen og ikke mod den. Den er nemlig bagløber og kører med ryggen mod vinden, så man får udbytte uanset vindhastighed.

Proven-møllerne er også designet til at minimere støj og vedligeholdelse.

"De er mere lydsvage end andre møller grundet vingernes udformning og den lave omdrejningshastighed. Det viser test. Og vedligeholdelsesbehovet på EcoWinds møller er meget lavt. En af de væsentligste årsager er, at møllen ikke har nogen gearkasse - men kun en direkte drevet generator, der er indkapslet i en solid plastic/gummikerne, så udefrakommende påvirkninger ikke kan komme ind til kobbervindingerne," fortæller Lars Young Mogensen.

www.ecowind.dk

www.provenenergy.co.uk

Her ses vingernes bagside på en demo-model, og man kan måske fornemme, at vingerne kan bøje ind mod hinanden, når vinden bliver for stærk. Og det forhindrer møllen i at løbe løbsk, når det stormer. Men den kan stadig køre - og lave strøm.
Proven møllerne sælges i størrelserne 3,2kW, 6kW og 15kW. Den mest interessante er 6kW-møllen , som ses her på et 15 meter højt tårn, da den lever op til den øvre grænse i det lovforslag, der sidestiller husstandsvindmølle med solceller. En 3kW-mølle er for dyr i forhold til produktionen, og en 15 kW kan ikke benytte den attraktive tilbageløbsordning.
Land&liv - Vesterbrogade 6, 2. sal - 1620 København V - Tlf: 33 39 47 00 - Fax: 33 39 47 39 - Email:   - Cookiepolitik